Fokus på hva om i stedet for hva som var

Rommet er drapert i svart klut, og i midten av det er to livsstil dukker hengende horisontalt i luften, vises som om de er nå ut for hverandre. Kledd fra topp til bunn i hvitt-fra hvite motorsykkelhjelmer, white space jumpsuit, hvite hansker til hvite blonder-up støvler, mannequins ser ut som to astronauter som flyter på nattehimmelen.

Dette rommet er der ‘Ningwasum’ blir vist. Gitt filmens emne, gir rekvisitter i rommet mening.

Filmen ble først vist for Nepali publikum februar 11 På Nepal Art Council, som en del av Årets Kathmandu Triennale, en internasjonal kunstfestival basert I Kathmandu. Men lenge før screeningen hadde filmen allerede klart å skape en online buzz. Ningwasum Var Nepals første sci-fi-film på nesten seks år. Filmen hadde premiere på Asia-Pacific Triennial Queensland Art Gallery og Gallery Of Modern Art i Brisbane, begge I Australia.

Fra det øyeblikket sci-fi-filmens trailer dukket opp på sosiale medier, klarte Det å fange folks oppmerksomhet siden Nepal sjelden ser filmer av denne sjangeren. Siste Gang Nepal så lokalt produserte sci-fi-filmer var I 2016 da Bijuli Machine, en helaftens sci-fi-film, Og Tales Of Time-Axis, en kort sci-fi-film, ble utgitt.

Filmens historie er satt i fremtiden hvor menneskeheten har knekt koden for tidsreiser. Når filmen starter, blir Vi møtt Av hovedpersonen Miksam som fra fremtiden reiser til nåtiden for å finne sin far. Filmen er satt I Yakthung, en futuristisk Limbu-nasjon, og de eneste to tilbakevendende tegnene vi ser Er Miksam, spilt Av Subin Limbu, og Mingsoma, spilt av Shanta Nepali. Gjennom hele filmen, de to tegnene er sett iført hvite romdrakter, den samme typen bæres av utstillingsdukker i screening rommet. Miksam bærer også en bulaki, en tradisjonell gull nese ring vanligvis bæres av kvinner fra urfolkssamfunn.

Første halvdel av filmen er satt i verden Miksam kommer tilbake til, og det er Gjennom Miksams monologer, vi forstår endringene verden har gjennomgått for å bli hva den er i fremtiden. Den andre halvdelen av filmen introduserer seerne Til Mingsoma. De to tegnene bare snakke med hverandre telepatisk I Yakthung språk, som mange seere kanskje ikke er kjent med, og dermed stole på de engelske undertekster.

Det er her filmen blir vanskelig å forstå. Siden begge skuespillernes stemmer høres veldig ut, er det i noen scener vanskelig å skille høyttaleren fra lytteren.

«Jeg tenkte på å bruke forskjellige undertekstfarger for de to tegnene, men da bestemte jeg meg for ikke å gjøre det, fordi jeg trodde det ville være som å mate alt til publikum,» sier Subash Thebe Limbu, filmens regissør.

‘Ningwasum’ er en sakte film, og kjøretiden på 40 minutter er delt inn i flere kapitler som forsøker å avsløre Yakthungs fellesskaps tradisjon og kultur. Men de som ikke er kjent med samfunnet, kan finne det utfordrende å fullt ut forstå kulturens intricacies.

Fra valg av sjanger til Bruk Av Yakthung språk og folkemusikk med moderne og alvorlige temaer Som Adivasi Futurisme, ‘Ningwasum’ setter lista høyt for Nepalske filmskapere som ønsker å eksperimentere med sine båter.

«Jeg gjorde ikke filmen for å tjene penger ut av det. Det var bare et forsøk på å utforske en kunstform utover det vi har hørt fra fortiden eller hva vi ser i dag,» Sier Subash. «For å ta en slik risiko har man ikke råd til å dvele på hva publikum kanskje tror, og om filmen ville være for kompleks for dem å forstå.”

Mens ‘Ningwasum’ kan Være Subash debutfilm, han har vært involvert i ulike kunstformer i de siste ti årene. Den 41-årige har brukt mye tid på å lage musikk, male og gjøre ulike scenekunst mens han jobbet en deltidsjobb for å opprettholde sitt liv i STORBRITANNIA.

Men Det som skiller hans debutfilm fra Hverandre er Hvordan Subash ikke har holdt tilbake fra å eksperimentere og utforske konsepter som Adivasi Futurisme. Dette snakker volumer om hans tro på hans håndverk.

I likhet Med Afrofuturismen, løst forstått som en kunstnerisk, sosial og politisk bevegelse som ser for seg en fantasiverden som utforsker svart historie og kultur, Baserer Adivasi Futurismen sine arbeider på perspektivet og erfaringene til urfolkssamfunnene. I’ Ningwasum’, Subash har skapt en fantasiverden basert utelukkende På Yakthung samfunnet.

Filmen fokuserer på undertrykkelse Av Brahmanisk patriarki, tvungen forskyvning av urfolkssamfunn, språkpolitikk, klimaendringer, bærekraft, kolonialisme og kapitalisme. Når Man ser filmen, kan Man ikke unngå å føle Seg som Om Subash bruker filmen som en plattform for å dele sine personlige følelser og levde erfaringer.

«En amerikansk forfatter Ved navn Walidah Imarisha sa en gang: «Vi kan ikke bygge det vi ikke kan forestille oss», Sier Subash. «Ningwasum er ikke bare begrenset til å kritisere dagens samfunnsmessige status quo, men det handler også om å bevege seg videre fra realisme og ha frihet til å forestille seg en fremtid som vi kan streve mot.»

Subash planlegger også å være vert for en spesiell screening for medlemmer av urfolkssamfunnene og samarbeide med slike samfunn for å komme opp med sine egne futuristiske historier.

‘Ningwasum’ er ikke den enkleste filmen å forstå, men ikke la dette aspektet frata deg fra å se det. På sitt beste viser filmen de ubegrensede mulighetene for eksperimentering i håndverket, Og Subash fortjener all æren for å være modig nok til å skyve konvolutten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.